Partizán út 

Jelvényszerző túramozgalom

 

1.A túra célja:
Az Ó-Bükk, vagy Kis-Bükk hegységben való túrázás keretében az 1944 őszén működő partizán csoportok tevékenységi helyszíneinek felkeresése.

2. A túra útvonala:
 Hangonyi-tótól kiinduló piros-sáv jelzésen halad a Járnokfői tanya romjai > Palinapuszta > Cinókás-köz-orom > Szarvaskő-nyereg > Borsodnádasd útvonalon.   
Jelzése: piros-sáv  Hossza: 20,2 km  Szintemelkedése: 530 m.

3. A teljesítés igazolása:
Pontosan kitöltött bélyegzővel vagy fénykép melléklettel ellátott Túrajelentés lapot vagy Igazolófüzetet kell beküldeni Wenzel Péter 3600 Ózd Kazinczy út 9. címre. (Tel: 06-48-471-101) 
Igazolóhelyek: Hangonyi-tó (fénykép) Bélyegezni csak Hangony faluban lehet, (a tó előtt 3 km-re) a tó melletti őrháznál nincs bélyegző és a kutyák  miatt nem is ajánlott megközelíteni.
Palina erdészház házszáma, Borsodnádasdon a település nevét tartalmaző bélyegző.
 

4. A jelvények odaítélése: 
A túra kiírója és az elbírálás jogosultja az Ózdi Művelődési Intézmények Természetbarát Köre. A túra elfogadása és a jelvény aktuális árának befizetése után (2008-ban 500 ft) a jelvény postán vagy személyesen vehető át.

 

 

 

A Partizán emlékművet elhagyva , az István-forrás (ahol érdemes tiszta vizet venni) előtt elhaladva a Hangonyi-tavat megkerülve,  a Vermes-völgyön déli irányban haladunk.  a patak bal oldalán, kb 2 km-t. A jellegzetes homokkő sziklákat elhagyva  egy jobb kézre eső hatalmas nyárfa előtt  kissé lejtős úton jobbra áttérünk a Vizes-völgybe. (A patakon átkelve, jobbra 30 m-re egy tető nélküli, törött kútgyűrűs forrást találunk enyhén iszapos környezetben.  )
Mi balra kanyarodunk és utána a völgyfenéken tovább egyenesen (nem szabad balra menni a patakon át  lemez jelzés szerint), majd az úttal egy nagy jobbívű kanyart téve a patak jobb oldalán haladunk a sáros, jól kijárt széles úton. Utunk itt még alig emelkedik. Miután jobbra térve  átkelünk a patakon,  néhány lépésnyi kaptató után a hegyoldalban egyre magasabbra jutunk, a völgy pedig mélyülni fog.  Utunkat sok kidőlt fa kresztezi miközben felkapaszkodunk a Vermes-nyergébe. Itt jobbra vesszük az irányt, és az alsó úton a Járnokfői-tanya elenyészett romjaihoz jutunk.

A Vizes-völgy nagyon találó nevet kapott, mert ritkán lehet sár nélkül megjárni. Ennek az útnak a bejárását érdemes szárazságra időzíteni vagy a vele párhuzamos gerincen kikerülni.

Folytatás következik később.


Sikeres túrázást kívánunk!