Borsod-Abaúj-Zemplén megye földvárai
   1. Észak-Borsodi földvárak
   2. Dél-Borsodi földvárak
   3. Abaúji földvárak
   4. Ózd környéki földvárak

 Ózd környéki földvárak 

Jelvényszerző túramozgalom

 

Bevezetés a túra kiírójától

Egyesületünk a Bánrévei Vasutas Természetjáró Baráti Kör 2002-ben elindított egy túramozgalmat azzal a céllal, hogy járjuk be és ismerjük meg megyénk földvárait.

A túramozgalom sikeresen vizsgázott a földvárakat sokan keresték fel. Látva a mozgalom életképességét a következő évben a Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület folytatta a mozgalmat a megye más vidékén. Ezt követően 2004-ben a Diósgyőri Természetbarát Sport Klub folytatta ismét a megye más vidékein.

Az év végén megvizsgáltuk a mozgalom helyzetét és ráébredtünk arra, hogy megyénk északi részén az Ó-Bükk kimaradt és az itt lévő földvárak eddig nem szerepeltek a mozgalomban. Ezért döntöttünk úgy, hogy visszavesszük a stafétabotot és kiírjuk az Ózd környéki várakhoz a túrákat. Bejártuk a földvárakat és a tervezett túrákat egy füzetben a turista közönség elé tárjuk.

Megjegyzem, hogy a három egyesület nem egymástól elszigetelve dolgozott. Kölcsönösen résztvettünk egymás túráinak bejárásán és segítettük a szervezőt. A szervezésben a Helyiiparnál Kiskun Magdolna , a DTSK-nál Kerekesné Szűcs Katalin míg Bánrévén Ráczi Győző volt aki az élen járt. 

A füzet összeállításakor felhasználtam id. Dobosy László könyvét amit az Ózd környéki várakról írt. A bejárás során fényképeket készített Molnár Mihály és mások is. Ezeket a fotókat archívumba helyeztük és kiállításokon is bemutatjuk. A túramozgalom kitűzőit Farkas András tervei alapján készítettük.

Jelen túramozgalom kitűzőjét annak adjuk át aki a kiírt négy túrából legalább hármat teljesít. Elfogadjuk a kellően dokumentált egyéni teljesítéseket is.

Kellemes túrázás kívánunk minden résztvevőnek !

Bánréve, 2004. december                                        Ráczi Győző

Ismerkedjetek a szerzővel, olvasható róla egy megemlékezés a 6.oldalon.   

 

Ózd környéki földvárak Igazolófüzet letöltés

Összeállítási segédlet

 Várak között kalandozni szeretők figyelmébe ajánlom ezt a weblapot.